El 16% dels catalans va renunciar a l’herència entre els mesos de gener i juny de 2021. El programa Tot es mou s’ha fet ressò d’aquesta xifra rècord, que seria el doble que fa 10 anys. Des de Gabarró Advocats Herències, hem participat al magazine de TV3 per entendre les causes d’aquesta pujada de la renúncia a l’herència.

Qui ha participat al programa ha estat Meritxell Gabarró, la directora del nostre despatx d’advocats especialistes en herències a Barcelona, que ha comentat que renunciar a l’herència és un tema recurrent.

“La Covid ens ha portat a una situació de crisi, cosa que implica que hi ha persones a qui els ha minvat la seva capacitat econòmica de liquiditat”. De manera que no poden assumir els impostos que suposa l’herència. Aquesta seria una causa de la renúncia. D’altra banda, ha afegit Gabarró, “no podem oblidar que aquest inici del 2022 hi ha tornat a haver una pujada indirecta de l’impost de successions”.

La directora de Gabarró Advocats Herències també ha apuntat dos altres motius. D’una banda, el fet que entre herències, llegats i nombre de germans, un mateix cas es pot comptabilitzar com a més d’una renúncia. I de l’altra, els deutes: per exemple, heretar un bé acompanyat d’una hipoteca superior al patrimoni heretat, i que no valgui la pena l’acceptació de l’herència.

En aquest cas, ha recomanat que si es vol acceptar l’herència es faci a benefici d’inventari, per “protegir-se”. Voleu saber de què es tracta? A Gabarró Advocats Herències us assessorarem en aquesta i totes les matèries del dret successori.