Si fa uns dies Meritxell Gabarró apareixia al programa Tot es mou de TV3 per explicar els motius per renunciar a una herència, ara ha sigut el torn del Fet a mida de La Xarxa. La directora del nostre despatx d’advocats especialistes en herències a Barcelona ha visitat el programa de tardes amb motiu de l’increment de persones que han fet una renúncia de l’herència.

Les dades són les següents: durant l’any 2021, uns 10.000 catalans van renunciar a l’herència. A l’Estat espanyol la xifra és de 55.000 renúncies. “La tendència des de ja fa molts anys és l’augment de les renúncies a l’herència”, ha afirmat Gabarró, que alhora ha recordat que la forma en què es comptabilitzen pot fer semblar que n’hi hagi més.

“Les dues causes principals sempre han estat les mateixes”, ha continuat l’advocada de Gabarró Advocats Herències. Per una banda, “que el passiu, aquells deutes que tingui l’herència, sigui superior a l’actiu, o sigui, a allò que ens deixen”. L’altra causa “són els impostos, que cada vegada són més alts”.

Tal com ha dit Meritxell Gabarró, “a Catalunya, rebre un immoble per herència cada vegada és més car”. Això pot fer que si aquest té una hipoteca, per exemple, hi hagi persones que vulguin renunciar a l’herència. Però l’advocada ha insistit que cal fer números i que en funció del volum de deute, aquell immoble pot donar un benefici si el venem.

Això sí, ha recomanat que quan es faci l’acceptació de l’herència es digui que s’accepta a benefici d’inventari. Què vol dir això? Que només haurem de pagar deutes amb allò que hem heretat. I si els béns de l’herència no donen per pagar tot el deute, l’hereu no haurà de posar diners propis (o privatius) per a la part que falta. En canvi, si l’hereu no accepta a benefici d’inventari, respon per tot el deute, hi hagi o no suficient patrimoni hereditari.


Sobre l’impost de successions a Catalunya

Meritxell Gabarró també ha respost les preguntes de l’audiència del Fet a mida. N’hi havia que tenien a veure amb l’impost de successions a Catalunya, un impost de caràcter polític i amb gran impacte en les nostres vides, com ha destacat.

Gabarró és del parer que cada persona i cada territori és diferent, cosa que ha de contemplar la legislació. En el cas de Catalunya, per exemple: “Nosaltres tenim un teixit empresarial molt propi que no totes les comunitats autònomes tenen”. De manera que “les nostres petites i mitjanes empreses necessiten una regulació de l’impost de successions molt particular”.