Des del nostre despatx d’advocats de Barcelona, hem pres part al programa OpinaCat de 8TV. Presentat per Carlos Fuentes, els espectadors hi truquen i hi participen activament. L’advocada directora de Gabarró Advocats -Herències-, Meritxell Gabarró, hi va ser present com a experta en herències, una qüestió que desperta un gran interès.

L’impost de successions va ser-ne la temàtica protagonista amb diferència. Hi ha molta indignació, i és que des de la introducció dels valors de referència l’any 2022 que insistim que l’impost de successions a Catalunya és desproporcionat.

“Cada vegada costa més poder pagar els impostos”, va afirmar Gabarró durant el programa. “Abans dèiem que només renunciaven a les herències aquells que rebien herències compostes de més deutes que no pas actius”. I va afegir: “Avui en dia ja estem començant a renunciar a herències perquè no podem pagar els impostos”.

Planificar per estalviar

La recomanació que vam fer al programa és que abans de renunciar a una herència convé assessorar-se perquè sovint hi ha opcions per tal que quedi en el si de la família o per no perdre-ho tot. Encara que Gabarró va reiterar que “la solució passa per planificar: no esperem a la defunció a consultar un advocat; fem-ho abans, anem-hi en vida i mirem que els nostres hereus paguin menys i alhora mirem si podem evitar el conflicte”.

En aquest sentit, Meritxell Gabarró va insistir en la importància de fer testament. “Sembla polèmic però de vegades dic que hauria de ser obligatori”. L’advocada i directora de Gabarró Advocats -Herències-, va definir el testament com “la clau per mirar d’evitar els problemes”.

Una altra possible solució podria ser vendre’s els drets hereditaris abans d’acceptar l’herència. De totes maneres, és possible que es paguin a un preu baix.

Durant el programa també es va parlar de llegítima i desheretaments, al costat dels tertulians, Jordi Fàbrega, Núria Ribó, Ricard Fernández Deu i Imma Lucas.