El passat dimecres 20 de novembre, el Club65 del RACC va acollir la ponència en format on line en el marc del cicle de “Trobades amb experts” i que portava per títol “Tot clar, evita conflictes amb herències”.
Una sessió molt dinàmica i entenedora en la que, a través d’un matrimoni amb fills i nets, la Meritxell Gabarró va escenificar un procés de planificació successòria que es podria qualificar d’habitual.
Va informar, assessorar i entretenir els oients, amb les qüestions que els seus personatges es preguntaven i que ella anava resolent amb propostes concretes d’utilització de figures successòries i, alhora, fent molt èmfasi amb les conseqüències fiscals que cada possible repartiment comportaria.
Com acostuma a passar, el torn de preguntes de la part final de l’acte va aportar encara més llum a una exposició extensa, completa i molt generosa a nivell de coneixement.
La paraula clau de la ponència va ser “PLANIFICACIÓ”, que al final de la sessió es va constatar que ha de ser des d’una vessant FISCAL i també CIVIL.
Des d’una perspectiva civil, els de sempre van tornar a tenir el protagonisme: els testaments, els pactes successoris, els fideïcomisos de residu, l’administració patrimonial i la marmessoria.
La recomanació de fer LOTS va fer reflexionar els oients. És una evidència que les herències a parts iguals són més susceptibles de ser conflictives.
Des d’una perspectiva fiscal, va despertar molt interès la possibilitat d’efectuar donacions en vida per rebaixar la futura base a heretar, remarcant la necessitat de calcular prèviament el cost tributari de qualsevol donació, en atenció als possibles guanys patrimonials. I es va constatar que deixar-ho (per herència) tot al cònjuge o parella no és la millor opció en termes fiscals.
Planificar correctament les successions no només evita complicacions legals, sinó que també ajuda a mantenir l’harmonia familiar i, segons afirma la Meritxell Gabarró, cal escolta al testador o testadora i adaptar cada decisió a les seves necessitats i circumstàncies personals.
Us deixem un petit fragment de la ponència. ⬇️